När vi äter kolhydrater bryts dessa ned i kroppen till glykos som ska användas till energi. När detta händer stiger blodsockret vilket medför ökad insulinproduktion. Förutom att höga nivåer av insulin i sig stävjar fettförbränningen, så förvandlar den även glykosen som vi inte förbränner till fett och lagrar in det till ny fettvävnad.
Äter vi en kost som innehåller väldigt lite kolhydrater blir kroppen istället tvungen att använda sig av det redan lagrade kroppsfettet som bränsle och man går därmed ned i vikt.
Kärnan av kosten ska alltså bestå av fett, men även protein. Den procentuella fördelningen av de kalorier man får i sig per dag bör vara omkring:
- 75 % fett – man ska äta minst lika mycket fett som protein och kolhydrat tillsammans
- 20 % protein – man bör äta ungefär 0,5 -1,5 gram protein per kilo kroppsvikt, beroende på hur aktiv man är.
- 5 % kolhydrater – man bör äta under 20 gram kolhydrater per dag om man vill gå ned i vikt
Mat att äta:
- Mejeriprodukter – grädde, creme fraiche, keso, smör, majonnäs, ost etc
- Kött
- Kyckling
- Fisk och skaldjur
- Bacon
- Ägg
- Ovanjord grönsaker – sallad, gurka, svamp, spenat, kål, sparris, broccoli, squash, aubergine etc.
- Avokado
- Feta såser med lite kolhydrater – bearnaise, hollandaise etc.
Mat att undvika:
- Potatis, rotfrukter
- Pasta
- Ris
- Couscous, bulgur etc.
- Bröd, kex och kakor
- Flingor och gryn
- Majs
- Ärtväxter
- Socker
- Margarinprodukter
- Majsolja, solrosolja etc.
Mat att äta sparsamt:
- Frukt och bär – välj de med lite kolhydrater
- Mörk choklad
- Nötter – välj t.ex. macadamia, mandel, paranötter etc.